Češka Beseda Donji Sređani

cb_donji_sredjaniČeška Beseda je bila osnovana 10.04.1966., a ponovno obnovljena 05.02.1995. i ima 146 članova.

Upravni odjel:

– Đurđica Mach – predsjednica

– Josip Mach – zamjenik predsjednice

– Ankica Nehvatal – tajnica

– Zdenka Šenhold – blagajnik

– članovi: Slavko Nehvatal, Zdravko Šenhold, Zdravko Duzbaba, Darijo Lepka, Darijo Štampf, Alenka Vavra i Monika Vavra. Nazdorni odbor: Blanka Leder, Marijo Štampf i Mauela Lepka.

U Besedi djeluju tri skupine: – kazališna skupina – voditeljica Đurđica Mach – pjevačka skupina – voditeljica Ivana Štampf

– kreativna skupina – voditeljica Zdenka Šenhold

Godišnja skupština se održala 11.01.2014.

Beseda djeluje u Češkom domu u Donjim Sređanima 22, koji je 2007. godine dobila na trajno korištenje i uživanje.

Češka Beseda se bavi kulturnim amaterizmom te očuvanjem češkog jezika i čeških običaja. Beseda iza sebe ima godinu uspješnih akcija. Isto kao i u prošlim godinama zaredale su se tradicionalne akcije: katarinski bal sa tombolom, večer uoči Svetog Nikole, karnevalska povorka selom i zabava u večernjim satima, kazališna večer te prvomajsko druženje.

ceska_beseda-1Beseda se uključila u većinu akcija Saveza Čeha. Učestvovala je na žetvenim svečanostima u Katpolu, bile su to žene sa srpovima i muževi sa kosama. U rujnu 2014. bila je Beseda domaćinom Smotre pjevačkih zborova, na kojoj je nastupilo 14 pjevačkih zborova, odnosno oko 300 pjevača i pjevačica.

 

Kazališna skupina je pripremila u zimskoj sezoni komediju „Stepinca k nebu“, autorice Ružice Bukač, a osim na domaćoj pozornici s njom je nastupila i na Smotri kazališnih skupina u Ljudevit Selu, Garešnici, Bjelovaru i Šibovcu.

Pjevačka skupina nastupala je u Bjelovaru, Daruvaru, Dežanovcu, Garešnici, Trojeglavi, na smotri pjevačkih zborova u Imsovcu i nekoliko puta u Donjim Sređanima prilikom raznih manifestacija Besede.

ceska_beseda-2Kreativna skupina sa svojim suverenima predstavila se nekoliko puta kod kuće u Donjim Sređanima, Bjelovaru i Garešnici na Danima češke kulture te na žetvenim svečanostima u Kaptolu.

Beseda je isto tako ugostila i prijatelje iz drugih udruga. Na godišnjoj skupštini gostovale su pjevačke skupštine iz Češke obci Bjelovar i Češke Besede Nova Gradiška. Na kazališnoj večeri nastupili su glumci iz Bjelovara, Garešnice, Golubinjaka, Šibovca, Ljudevit Sela i Trojeglave, a na večeru pjesme i plesa domaća pjevačka skupina ugostila je pjevačke skupine iz Hercegovca, Bjelovara, SKD Prosvjeta iz Daruvara te dječju plesnu skupinu iz Ljudevit Sela. Beseda je organizirala i Božićni koncert na kojem je ugostila pjevačice iz Češke Besede Golubinjak, zbor umirovljenika Daruvar, crkveni zbor iz Dežanovca i pjevački zbor Baptizo iz Daruvara.


KRATKA KRONOLOGIJA O POSTANKU I RADU ČEŠKE BESEDE DONJI SREĐANI

Ovo izvješće sastavili smo iz izvora naše arhive, te drugih materijala koji su nam bili dostupni.

Češka Beseda Donji Sređani ponovo je obnovljena i registrirana 05.02.1995. godine, i to na prijedlog ondašnjek Mjesnog odbora Donji Sređani. Te godine učlanilo se 138 članova.

Rad Češke Besede Donji Sređani seže čak i pred drugi svjetski rat. Prvi pisani podaci koji su nam dostupni su od 1939 godine, točnije 22. siječanj 1939. godine, gdje je kazališna skupina Češke Besede odigrala predstavu PODVODNICE.

Daljnji pisani dokument koji posjedujemo od 1966. godine je zapisnik sa osnivačke skupine, koja je održana 10. 04. 1966. godine u društvenom domu u Donjim Sređanima.

Aktivnosti Češke Besede odvijali su se sa kraćim prekidima sve do 1995. godine, aktivnosti su bile slijedeće: nastupi kazališne sekcije i limene glazbe. A od 1995 godine ponovnim osnivanjem Češke Besede aktivnosti su uznapredovale. Počela je sa radom kazališna skupina (odnosno dvije skupine mlada i starija), bila je aktivna i limena glazba, nešto kasnije formirana je i folklorna skupina.

Nadalje jedna od velikih akcija bila je smotra limenih glazbi od 1994. pa do 1999. godine, koju je naša Beseda organizirala zajedno sa Savezom Čeha koje su se održavale u Donjim Sređanima. Beseda je učestvovala na svim akcijama Saveza Čeha prema svojim mogućnostima, na svim dosadašnjim žetvenim svečanostima, na većini kazališnih smotri a prije i smotri puhačkih orkestara.

Posljednjih nekoliko godina rad Besede je bitno uznapredovao: kao prvo kazališne skupine su veoma aktivne. Povodom Svetog Nikole dječja skupina ima svoj program, starija skupina svake godine trudi se uvježbati jednu predstavu sa kojom se predstavlja domaćoj publici, prije odlaska na smotru kazališnih predstava.

Jedna od najvećih aktivnosti naše Besede je uređenje našeg doma, kojeg smo 2006. godine dobili od Općine Dežanovac na trajno korištenje i upravljanje. Već 2007. godine smo počeli sa adaptacijom i uređenjem. Uredili smo sanitarni čvor, napravljena je nova pozornica, ugrađena je nova unutarnja i vanjska stolarija, dograđena je kuhinja sa kotlovnicom, te uvedeno je centralno grijanje u sve prostorije, zatim je kompletna unutrašnjost obojena i postavljene su pločice u sali, hodnicima i kuhinji. A zatim vezano za aktivnosti doma stavljena je fasada na pročelje doma, limarija na krovište (žljebovi), kao i nadstrešnica nad stepenicama na ulazu u dom. U prošloj 2014. godini asfaltirali smo prostor ispred doma, isto tako u prošloj godini smo dobili 150 tapeciranih stolica.

Svi ovi gore navedeni radovi su realizirani zahvaljujući velikoj pomoći Češke Republike, Saveza Čeha, Općine Dežanovac, te ondašnje saborske zastupnice za češku i slovačku manjinu Zdenke Čuhnjil i sadašnjeg saborskog zastupnika za češku i slovačku manjinu Vladimira Bileka, kao i mještana Donjih Sređana i članova Češke Besede koji su svojim radom i velikim zalaganjem pridonijeli da ovaj dom Češke Besede Donji Sređani dobije današnji izgled.

Uz sve ove radove vezane uz dom naša beseda je vrlo aktivna na kulturnom planu, uz dosadašnje skupine 2010 godine formirana je i pjevačka skupina koja broji 17 članova, koja je aktivna u svojim nastupima.

Skip to content