Zajednica Mađara Dežanovac

Zajednica Mađara Dežanovac osnovana je 2012. godine. Zajednica se trudi poticati Mađare da očuvaju mađarski jezik i kulturu na ovim područjima.

U sklopu rada zajednice postoje dvije sekcije, dječja plesno-pjevačka sekcija i odrasla pjevačka sekcija. Sekcije zajedno broje tridesetak stalnih članova.
– Naša Zajednica Mađara Dežanovac osnovana je 27. 5. 2012. godine. Od samoga početka aktivno radimo na očuvanju i njegovanju kulture i običaja mađarskoga naroda. Za sada imamo dvije sekcije. Probe održavamo svaki tjedan u iznajmljenom prostoru. Radujemo se svakoj probi jer je to jedan krasan vid druženja odraslih i djece. Intenzivno vježbamo da bi naši nastupi bili uspješni. Želja mi je da naše druženje potraje dugi niz godina i da se na našem području i dalje njeguje kultura i običaji mađarskog naroda – izjavila je predsjednica Zajednice Mađara Dežanovac Elika Jarža.

Članovi dječje plesne skupine pripremali su se za manifestaciju održanu u Bjelovaru 10. svibnja.
– Članica sam Zajednice Mađara Dežanovac te aktivno sudjelujem u dječjoj plesno-pjevačkoj skupini. Uvježbavali smo pjesmice, recitacije i ples za manifestaciju u Bjelovaru. Veselim se svakom našem nastupu jer jako volim pjevati i plesati. Izvodimo mađarske plesove i pjevamo mađarske pjesme. Željela bih ići u Mađarsku nastupati i ujedno steći nova prijateljstva s drugim dječjim grupama. Voljela bih da se u školama uči mađarski jezik. Jako mi je lijepo na našim probama i drago mi je što ću još puno naučiti o mađarskoj kulturnoj baštini i tradiciji – rekla je članica dječje sekcije Larija Jukić.

zm1

– Već dvije godine sudjelujem u dječjoj sekciji Zajednice Mađara Dežanovac jer jako volim plesati mađarske plesove. Podijeljeni smo u dvije skupine i to manji uzrast do trećeg razreda osnovne škole i veći uzrast do osmoga razreda. Kroz igre, ples, pjevanje čuvamo mađarske običaje i tradiciju. Folklor je jako zabavan jer se puno družimo, igramo, plešemo, crtamo, a sve to pod budnim okom naše drage voditeljice Slađane. Velika mi je želja da ove godine imamo puno nastupa. Voljela bih otići na izlet i nastupati i u Mađarskoj i tamo izmijeniti iskustva s tamošnjim dječjim folklornim sekcijama – čuli smo Nensi Doležal, članicu dječje sekcije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Članica sam pjevačke skupine već šest mjeseci. U pjevačkoj skupini ima nas devetero, različitih smo godina, ali se odlično slažemo u odabiru pjesama. Družimo se, pjevamo, zabavljamo i jako nam je lijepo. Voljela bih i nadam se da će nas biti još više u skupini i da ćemo ostvariti puno nastupa ove godine. Pjevamo mađarske i hrvatske pjesme. Isto tako njegujemo hrvatsku i mađarsku tradiciju, upoznajemo se s mađarskim običajima i kulturom. Veselim se našim nastupima, druženju, stjecanju znanja u pjevanju i stjecanju novih prijatelja. Voljela bih posjetiti i nastupati u Mađarskoj, vidjeti njihove nastupe, kulturne znamenitosti i običaje – izjavila je Monika Doležal, članica pjevačke sekcije.

 

Skip to content